A Glutén

A 4 fő gyulladáskeltő alapanyag egyike a glutén (a továbbiak: tej, ipari magolajok és a cukor). Ez egy természetes fehérje, mely gabonafélékben fordul elő. A legismertebb a „búzaglutén” (pl.: fehérliszt). Ebből következik, hogy az összes olyan termék is tartalmazza a glutént, amik ezekből a gabonákból készültek (pl.: kenyér, pékáru, sütemények, kekszek…..).

Miért káros?

A szervezetbe jutva beindítja a zonulin termelődését, ami a vékonybél sejtfalát megnyitja.

A vékonybél 1 sejtsor vastagságú, a szervezet egyik leggyorsabban regenerálódó területe.

Azonban a glutén fogyasztásával járó zonulin termelődés minden embernél – az egészségeseknél is – 6 órára megnyitja a vékonybél sejtfalát.

Ez azt jelenti, hogy ha reggel-délben-este is glutént fogyasztunk (pl.: reggel: pékáru, ebédre tészta, vacsorára pedig kenyér), akkor szinte egész nap nyitva van a vékonybél sejtfala.

Ha ez valakinél krónikussá válik, az a LYBSZ, azaz lyukas bél szindróma.

Nyitott sejtfal esetén a vérbe emésztetlenül tudnak bejutni a makrotápanyagok. Ezeket az immunrendszerünk idegen anyagként érzékeli, és folyamatosan védekezik ellenük.

Ha valakinek kialakult LYBSZ-a van, akkor folyamatosan kerülnek a vérbe emésztetlen anyagok, mellyel folyamatosan harcol az immunrendszer. Egy idő után a szervezetünk már annyira elfárad, hogy a saját fehérjéket is idegenként ismeri fel és azokat is támadja. Ezek az autoimmun betegségek. Ilyen például a Hashimoto (krónikus pajzsmirigygyulladás) is.

Csupán a cöliákiások érzékenyek a gluténre?

Nem, a glutén (-zonulin) mindenkinek nyitja a sejtfalát.

Minden szervezete reagál erre az anyagra. Sőt, ha telítettük szervezetünket, akkor az idő előre haladtával egyre erősebb reakcióink lehetnek rá.

Ezek a reakciók egyénenként eltérhetnek. A leggyakoribbak az emésztési panaszok, de bőrproblémákat, hormonproblémákat és akár kognitív zavarokat is okozhatnak. Ezek a tünetek bármely életkorban jelentkezhetnek.

Minden tünetben egy közös vonás van: ha abbahagyod a glutén fogyasztását, eltűnnek.

Mégis, miért használjuk, ha ennyire egészségtelen?

Tápértéke jelentéktelen, viszont kedvező tulajdonságokat biztosít a termékeknek.

Megköti a vizet, rugalmassá, nyújthatóvá, formázhatóvá teszi a különböző anyagokat („ragasztóanyag). Csak az élelmiszereknél alkalmazzák? Nem! Sajnos kedvező tulajdonságai miatt ma már számos iparág alkalmazza. Érdemes tudni róla, hogy  igen sok kozmetikumba is bekerül. A bőrön keresztül is felszívódik, így is kifejti hatását a vékonybelünre.

Ui.: nálam egyenlőre semmilyen (érzékelhető) probléma nem merült fel gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása után. De amikor megtanultam, hogy 6 órára mindenképp kinyitja a vékonybelem sejtfalát, akkor megdöbbentem.

Ezt én nem szeretném!

Azóta minimális glutént fogyasztok, inkább olyan „ünnepi” jelleggel.

Ha pedig mindenképpen becsábít a cukrászda, akkor igyekszem a paleo sütik között válogatni.

Ma a cukrászda nyert….de gluténmentes brownie-t ettem….szóval döntetlen 😊

Biztos jobb választás lett volna arra sem menni, de hát a Kisfiamnak szülinapi tortát kellett rendelnem…..

Mindig van eggyel jobb választás!

2021.11.17.

Rita